EVROPSKI GRADOVI - VARSAVA
BUDIMPESTA
VARSAVA

Prvo naselje na mestu Varšave, danas glavnog grada Poljske, niklo je u 9. veku i zvalo se Brodno. Pod sadašnjim imenom ovaj grad na obali Visle postoji od 1281. godine, da bi prestonica postao 1526. godine.
Varšava je bila jedan od najlepših gradova u Srednjoj Evropi, ali je tokom Drugog svetskog rata potpuno razorena. Kraj rata dočekala je u ruševinama, a većina stanovništva bila je ubijena, pa se čak razmišljalo vredi li je uopšte obnavljati. Na sreću, grad je ipak obnovljen, a stari delovi pažljivo su rekonstruisani na osnovu slika i razgrednica s prikazima originalnih zgrada iz 17. i 18. veka.
Danas je Varšava grad bogat palatama i dvorcima, otvorenim parkovima, impresivnim crkvama i zanimljivim galerijama. Staro gradsko jezgro, sa kamenim kućama šarenih fasada i kulom Barbakan, uvršteno je na Uneskovu listu svetske baštine, a u neposrednoj blizini je i Kraljevski dvorac, smešten na visokom platou nad rekom Vislom. Nekad je bio rezidencija poljskih kraljeva, a danas je muzej stilskog nameštaja, tapiserija, porculana i druge dekorativne umetnosti. U starom delu grada su brojni tradicionalni restorani, prodavnice i kafane.
Kontakt
Start Travel
Turistička agencija
Ul. Bul. Oslobođenja
147, Elu Centar 16000 Leskovac


Tel: 016 315 00 16
Tel: 016 315 00 15
Tel: 065 315 00 16

KUPI AVIO KARTU